|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
daniel3ttt
|
Napisane: 8 wrz 2012, o 22:07 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 00:27 Posty: 1710 Lokalizacja: Cieszyn
Imię: Daniel
|
|
 |
|
 |
daniel3ttt
|
Napisane: 21 wrz 2012, o 18:32 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
 |
|
 |
daniel3ttt
|
Napisane: 21 wrz 2012, o 18:43 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Słup nr XVIII w Bąkowie w lesie.
Załączniki: |

słup XVIII.jpg [ 238.97 KiB | Przeglądane 2501 razy ]
|

słup XVIIIa.jpg [ 226.97 KiB | Przeglądane 2501 razy ]
|
Ostatnio edytowano 13 lis 2015, o 23:28 przez daniel3ttt, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
daniel3ttt
|
Napisane: 21 wrz 2012, o 18:52 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
 |
|
 |
daniel3ttt
|
Napisane: 7 paź 2012, o 15:35 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Marklowice Górne (powiat Cieszyn). Podążając leśną drogą od zakrętu na ul.Lipowej w Marklowicach, gdzie stoi koło szlabanu słupek z nr 25 (ten z pierwszego wątku Agi) w stronę obecnej granicy polsko-czeskiej znajdziemy kolejne mniejsze słupki z oznaczeniami P (Preussen) oraz Ö (Österreich). Przejechałem także cały odcinek polsko-czeskiej granicy na odcinku Cisówka/Prstna i dalej Jastrzębie/Prstna. Wg strych map znajdowały się tam duże słupy z herbami i kolejnymi numerami XXVI, XXVII, XXVIII, XXIX i XXX. Słupów niestety już nie ma i zapewne zostały usunięte podczas stawiania słupków wyznaczających granicę polsko-czechosłowacką w 1920 r. Idąc od szlabanu na ul. Lipowej pod górę: Słupek w drodze  Uploaded with ImageShack.usPo prawej stronie dróżki 2 słupki. Jeden P/Ö drugi L (Loslau)  Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.usKawałek dalej po lewej stronie drogi  Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.usPrawdopodobnie przy tej drodze stał słup nr XXVIII  Uploaded with ImageShack.usPrawdopodobnie resztki słupa nr XXIX  Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.usObecna granica polsko-czeska (Prstna/Jastrzębie-Piaski), tak samo dawna granica austriacko-pruska. Taki wał jak na zdjęciu ciągnie się prawie cały czas wzdłuż granicy.  Uploaded with ImageShack.us
|
|
 |
|
 |
Piniek
|
Napisane: 31 sty 2013, o 23:04 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 20 maja 2010, o 21:28 Posty: 492 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Imię: Marek
|
Tym razem dwa kamienie graniczne z galicyjskiego odcinka dawnej granicy wzdłuż rzeki Wisły. Pierwszy - pruski, z miejscowości Wola, oznaczony numerem VII.    Drugi - austriacki, z Brzezinki z numerem IX.   Niestety, pomimo poszukiwań na drugim brzegu, nie znalazłem pruskiego. Przypuszczam, że mógł zostać usunięty podczas prostowania koryta rzeki Gostyni.
|
|
 |
|
 |
majeranek
|
Napisane: 12 lut 2013, o 00:48 |
|
|
Piękna, długa, osłupkowana granica. Aż zazdrość bierze, że macie w swoich stronach takie rarytasy.
|
|
 |
|
 |
daniel3ttt
|
Napisane: 12 lut 2013, o 20:10 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
W takim razie kolejny rarytasik - słup z nr XXI na granicy Pruchnej i Pielgrzymowic. Słup stoi przy stawie, niedaleko drogi Cieszyn - Pawłowice

pr1.jpg [ 246.72 KiB | Przeglądane 2502 razy ]
|

pr2.jpg [ 217.42 KiB | Przeglądane 2502 razy ]
|
Ostatnio edytowano 11 lis 2015, o 17:24 przez daniel3ttt, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
daniel3ttt
|
Napisane: 27 lut 2013, o 09:22 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
|
 |
|
 |
daniel3ttt
|
Napisane: 11 mar 2013, o 23:10 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Słup z nr XLV (27) 1883 r. w Kopytowie koło Bohumina. Słup prawdopodobnie stał blisko miejsca gdzie Olza wpada do Odry. Obecnie słup stoi koło kościółka we wsi. Na wikimapii ktoś umiejscawiał słup koło ostatniego domu http://wikimapia.org/#lat=49.9410541&lo ... 8&l=28&m=p

kop1.jpg [ 69.14 KiB | Przeglądane 2485 razy ]
|

kop2.jpg [ 92.81 KiB | Przeglądane 2485 razy ]
|
Ostatnio edytowano 28 lis 2015, o 21:33 przez daniel3ttt, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
Piniek
|
Napisane: 15 mar 2013, o 16:22 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
Podążając dawną granicą pomiędzy Prusami a Austro-Węgrami w okolicach miasta Strumień, która w znacznej części pokrywa się ze współczesną granicą między powiatami, znalazłem kolejne kamienie graniczne. Najpierw pośredni o numerze 14.  Następny, już główny - nr IX.   Trudny do utrwalenia na fotografii numer słupa.  Zadziwiająco dobrze zachowane herby obu państw.   Nieco dalej kamień z numerem X.   Tutaj dawniej znajdował się kamień z numerem XI.  Dalej wzdłuż granicy kilka pośrednich kamieni.     Tego już kiedyś zamieściłem na forum, obok niego stał kiedyś kamień XIa  Ten również został przedstawiony przez daniela3ttt, lecz nie "nazwany" - jest to kamień XIb.  Po kamieniu XIc, pozostał jedynie "postument".
|
|
 |
|
 |
klimut
|
Napisane: 27 mar 2013, o 13:23 |
|
Dołączył(a): 23 sty 2011, o 13:50 Posty: 101 Lokalizacja: Sosnowiec-Klimontów
|
daniel3ttt napisał(a): Słup graniczny nr XIII na pn. granicy Zbytkowa z Pawłowicami.  Uploaded with ImageShack.ushej, czy ta mapka obejmuje Grny
|
|
 |
|
 |
Piniek
|
Napisane: 27 mar 2013, o 22:44 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
Pośrodku lasu, na granicy Zbytkowa i Bąkowa zachował się kamień o numerze XVII.   I jeszcze małe sprostowanie, jako, że zamieszczony przeze mnie jakiś czas temu kamień (ten z okolic Zbytkowa), posiada błędną numerację po stronie austriackiej - nr. XVII, a w rzeczywistości jest to kamień o numerze XVI - tak też określa to XIX-wieczna mapa.  Po stronie pruskiej, błąd ten został naprawiony poprzez skucie jednej "jedynki".  Wyjaśnię jeszcze, że kolejny kamień to XVIa.  Dalej, pomiędzy słupami XVIa i XVII, wzdłuż cieku wodnego są jeszcze małe słupki z arabskimi cyframi, a także literami oznaczającymi ówczesne państwa, oraz niejako z oznaczeniem kontynuacji numeru XVI.     
|
|
 |
|
 |
Piniek
|
Napisane: 27 mar 2013, o 23:28 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
Przemierzając brzegiem Przemszy od ujścia, po most łączący mysłowicką Brzezinkę z jaworznickim Wysokim Brzegiem w poszukiwaniu śladów oznakowania dawnej granicy między Prusami a c.k. Austro-Węgrami, niespodziewanie natknąłem się w okolicy oświęcimskich Babic (ujście Przemszy do Wisły) na kamień (austriacki) oznaczony numerem XI. 
|
|
 |
|
 |
forty44
|
Napisane: 3 kwi 2013, o 17:32 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Imię: Piotr
|
|
 |
|
 |
Bogusław
|
Napisane: 27 maja 2013, o 12:23 |
|
Imię: Bogusław
|
Mam dwie sprawy: 1- Przesyłam znalazione w internecie b-c zdjęcie słupka z Jaworzna, wkopanego przy prywatnej posesji przy ulicy Celników. Na zdjęciu tym widać numer tego kamienia granicznego - XV Au; 2- spróbowałem skomasować naszą wiedzę dotyczącą zachowanych głównych znaków granicznych znajdujących się na lub w pobliżu dawnej prusko-austrickiej granicy. Jeżeli Koledzy mogą uzupełnić to zestawienie, o informacje dotyczące znaków oznaczonych jako "?", to proszę bardzo.

Wykaz zachowanych zn-PL.GIF [ 42.8 KiB | Przeglądane 3768 razy ]
|

XV Au (3) b-c.jpg [ 127.03 KiB | Przeglądane 3768 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
Piniek
|
Napisane: 27 maja 2013, o 16:26 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
Jeżeli chodzi o odcinek galicyjski, sprawdziłem większość miejsc gdzie stały słupy graniczne, nie byłem jedynie przy kamieniach IV, XII, ostatnio dotarłem w miejsce gdzie był kamień III pruski, jednak o tej porze roku, ze względu na gęste zarośla niemożliwe jest stwierdzenie jego istnienia (osobiście przypuszczam, że go tam nie ma, lecz muszę się upewnć na 100%). Odnośnie odcinka śląskiego, to przebyłem go ściśle wzdłuż dawnej granicy, do numeru XXII. Byłem nawet w miejscach w okolicach ujścia Wisły do Jez. Goczałkowickiego (m. in. w miejscu kamieni: V, Vb, VI), nie pozostał po nich niestety żaden ślad. Znalazłem jednak informację, jakoby na cmentarzu w Zabrzegu znajdował się kamień graniczny wyciągnięty z pierwotnego miejsca, podczas regulacji rzeki Wisły - w rzeczywistości około 200 m od cmentarza, nad brzegiem Wisły stał austriacki kamień nr III. Jednak, ten na cmentarzu nie przypomina pozostałych (jest nieobrobiony, brak numeru i godła), być może został uszkodzony podczas wyjmowania, lub wkopany/zabetonowany odwrotnie "do góry nogami". Oto ten kamień   Jestem ciekaw czy Daniel dotarł do miejsc gdzie znajdowały się kamienie o numerach XXIII i XXV, czy nie ma ich tam już poprostu.
|
|
 |
|
 |
Bogusław
|
Napisane: 27 maja 2013, o 19:13 |
|
Imię: Bogusław
|
Byłem z Marcinem w różnych miejscach tej granicy, i w miejscu XXIII. Nie znaleźliśmy jakiegokolwiek śladu po tym kamieniu. Może został zakopany? Trzeba by pod tym kątem szukać. Co do XXV to przejeżdżałem samochodem w pobliżu tamtego miejsca. Teren pod lasem lekko opada. Może gdzieś w dole jest on? Najlepiej szukać wczesną wiosną lub późną jesienią jak nie ma kleszczy. Trzy dni chodzenia i trzy klaszcze. Dwa wypatrzyłem wcześniej, jeden zdążył się wczepić. Brrr. To mi ostudziło zapał poszukiwań.
|
|
 |
|
 |
szkieletek
|
Napisane: 10 lip 2013, o 23:47 |
|
Imię: Karolina
|
Takie coś wypatrzyłam w muzeum w Siemianowicach Śląskich. Czy to TO?

Kamień.jpg [ 67.7 KiB | Przeglądane 3632 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
Piniek
|
Napisane: 11 lip 2013, o 09:16 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
|
To coś na kamieniu wygląda jak korona austriacka, szkoda, że nie było informacji skąd pochodzi, przypuszczam, że ktoś musi jednak wiedzieć jakie jest pochodzenie tego słupa.
|
|
 |
|
 |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości |
|
|
|