|
 |
EksploratorzyForum Zbuntowanych Poszukiwaczy |
|
Autor |
Wiadomość |
Aga
|
Napisane: 22 cze 2009, o 16:27 |
|
 |
Moderator |
 |
|
W Marklowicach Górnych (woj. śląskie, pow. cieszyński) można znaleźć kamienie graniczne będące pozostałością po granicach między c.k. Austro-Węgrami a Prusami. Kamienie zostały postawione po roku 1870. Umieszczone są na nich numery kolejne słupa oraz litery "Ö" (Österreich) z jednej strony i "P" (Preussen) z drugiej. Jeden z takich kamieni (oznaczony numerem 14) znajduje się przy ul. Polnej:   A drugi (numer 25) przy ul. Lipowej: 
|
|
 |
|
 |
zuraw1965
|
Napisane: 22 cze 2009, o 16:30 |
|
 |
Administrator |
 |
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 08:44 Posty: 3508 Lokalizacja: Kraków
Imię: Jarek
|
No to dorzucę jeszcze jeden (chyba nieco starszy), który stoi obecnie w Dankowicach (woj. śląskie), a stał niegdyś w Kaniówku Dankowickim. 
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 19 paź 2009, o 09:37 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6429 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
Imię: Henryk.
|
Słup graniczny w Reptach - Tarnowskie Góry. Na kamiennym cokoliku stoi stary słup graniczny. Wyryta na nim data upamiętnia podpisanie traktatu wersalskiego. Słup znajdował się prawdopodobnie na odcinku między Reptami a Ptakowicami oddzielając terytorium Niemiec od Polski.   Teraz stoi obok Zródła Młodości które też jest obłożone kamieniami ale górniczymi.
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
daniel3ttt
|
Napisane: 3 kwi 2010, o 09:40 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 00:27 Posty: 1710 Lokalizacja: Cieszyn
Imię: Daniel
|
W Pawłowicach koło Jastrzębia w parku obok kościoła od niedawna stoi słup kamienny, jeden z wielu, jakie od połowy XVIII wieku wytyczały granicę pomiędzy Królestwem Prus a Cesarstwem Austriackim. Osiemnastowieczny słup graniczny, który pojawił się w parku, został przekazany Gminie Pawłowice przez jednego z mieszkańców. Słup został wyczyszczony i wbudowany w podest a pod spodem dorobiono tablicę. W umieszczonej obok gablocie znajduje się informacja o powstaniu wsi oraz kopia dawnej mapy.
Załączniki: |

słup Pawłowice.jpg [ 28.03 KiB | Przeglądane 5993 razy ]
|
Ostatnio edytowano 26 sie 2014, o 23:36 przez daniel3ttt, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
piotrz1981
|
Napisane: 4 kwi 2010, o 00:37 |
|
Dołączył(a): 21 gru 2009, o 19:34 Posty: 44 Lokalizacja: Jaworzno/Mysłowice
Imię: Piotrek
|
W Jaworznie (woj. śląskie) zachowały się dwa takie słupy graniczne, jeden z nich jest przy bramie prywatnej posesji przy ul. Celników, drugi znajduje się za oczyszczalnią ścieków w dzielnicy Jeleń Dąb. Oba leżą kilkadziesiąt metrów od brzegu Przemszy. Niedługo wybiorę się w teren z aparatem i je sfotografuję a póki co wstawiam skan z najnowszego wydania gazety "Jaworzno 24", w którym jest zdjęcie tego słupa granicznego z ul. Celników.
|
|
 |
|
 |
Bogusław
|
Napisane: 9 maja 2010, o 11:21 |
|
Imię: Bogusław
|
Ten austriacki kamień graniczny ma numer XV. Jako, że stał na granicy "mokrej" to jego odpowiednikiem był pruski kamień graniczny, o takim samym numerze, stojący na drugim brzegu Przemszy. Oba stały po południowej stronie obecnego mostu łączącego m. Jeleń z Imielinem. Obecnie pruski kamień graniczny znajduje się przed Muzeum Pożarnictwa w Mysłowicach. Na granicy "suchej" (lądowej) stały wspólne kamienie graniczne, mające na przeciwległych bokach emblematy/herby graniczących państw, tj. pruskiego orła i koronę austriacką. Warto jeszcze dodać, że numeracja tych właśnie znaków granicznych rozpoczynała się na południe od Rudołtowic (znak graniczny nr I) i biegła w kierunku Trójkąta Trzech Cesarzy do znaku granicznego nr XVII. Był to galicyjski odcinek granicy prusko-austriackiej. Natomiast od Rudołtowic w kierunku zachodnim biegła granica Prus ze Śląskiem Cieszyńskim.
|
|
 |
|
 |
piotrz1981
|
Napisane: 10 maja 2010, o 12:02 |
|
|
Bogusław, dziękuję za ciekawe informacje. Nawet nie wiedziałem, że pruski kamień znajduje przed Muzeum Pożarnictwa a niedługo się tam wybieram więc będzie dodatkowa atrakcja  A czy wiesz może, gdzie mógł znajdować się słup oznaczony numerem XVI ? Czy te słupy graniczne oddalone były od siebie o jednakową odległość czy może ich położenie było raczej przypadkowe? Poniżej kilka fotek z ostatniego wypadu w teren: słup graniczny przy wjeździe na prywatną posesję przy ul. Celników w Jaworznie:  ...i drugi ładnie zachowany słup graniczny oznaczony numerem XIV w dzielnicy Jeleń Dąb: 
Ostatnio edytowano 11 maja 2010, o 09:46 przez piotrz1981, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
Bogusław
|
Napisane: 11 maja 2010, o 08:17 |
|
|
Witaj, na początek prośba - nie podawaj współrzędnych kamieni granicznych bo mogą zginąc. Jak ktoś będzie chciał trafić tam, to się Ciebie zapyta. Kamienie graniczne ustawione były w różnych odległościach, głównie przy mostach (przejściach granicznych). I tak, XIII ustawiona była po północnej stronie mostku łączącego Chełm Mały (Prusy) z Chełmem (A-W), oczywiście na obu brzegach rzeki; XIV - w zakolu Przemszy na wysokości m. Dąb; XV - opisałem wyżej; XVI - północna strona mostu łaczącego Brzezinkę z Wysokim Brzegiem i dalej z Dąbrową Narodową. Proponuję Ci zbadać oba brzegi Przemszy (np. na wysokości m. Dąb po pruskiej stronie), by sprawdzić, czy nie zachowały się odpowiednio: pruskie lub austriackie znaki graniczne. Ja mieszkam za daleko, by móc tego dokonać np. w weekend.
|
|
 |
|
 |
Bogusław
|
Napisane: 11 maja 2010, o 09:10 |
|
|
Uzupełniając informacje podane przez Heńka. Kamień graniczny z Rept Śląskich to tzw. kamień wersalski. Był to główny kamień graniczny, jeden z kilkunastu, ustawionych na granicy polsko-niemieckiej, który oznaczał początek sekcji - tu sekcji "N". Jego numer to N 001, co widać, ponieważ numer ten został wykuty na dwóch jego bokach. Pozostałe kamienie, które wykorzystano do aranżacji otoczenia Źródełka Młodości (murek i nogi ławek), nie są kamieniami górniczymi, tylko granicznymi. Większe to tzw. kamienie normalne. Pochodzą one z sekcji "M" (np. 314, 322, 340) i "N" (003, 007, 010 itd.). Mniejsze, użyte m.in. jako nogi ławek to kamienie pośrednie, zwane też pomocniczymi. Ich numery to: 003/1, 003/2, ..., 029/2, 030/4. Co do lokalizacji kamienia wersalskiego N 001 oto foto satelitarne i mapka:

N 001 lokalizacja.JPG [ 90.78 KiB | Przeglądane 10215 razy ]
|

N 001 lokalizacja mapa.JPG [ 90.45 KiB | Przeglądane 10215 razy ]
|
Ostatnio edytowano 11 maja 2010, o 19:02 przez Bogusław, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
piotrz1981
|
Napisane: 11 maja 2010, o 10:11 |
|
|
Masz rację, usunąłem współrzędne słupa (zainteresowanych proszę o PM). Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby aby miasto wykopało ten słup i postawiło w lub przed nowo powstającym (a raczej starym ale odnowionym i rozbudowanym) muzeum miasta Jaworzna bo słup stoi na takim odludziu, że w każdej chwili ktoś może go bez rzucania się w oczy wykopać ale to tylko moje spostrzeżenie. Dziękuje za informację o słupie nr 16, ciekawe co się z nim stało. Chętnie wybiorę się na spacer pruską stroną Przemszy oraz dokładniej zbadam rejon wysokiego brzegu, być może coś ciekawego się gdzieś jeszcze zachowało
|
|
 |
|
 |
Bogusław
|
Napisane: 11 maja 2010, o 16:19 |
|
|
Ja wychodzę z założenia, że dawne znaki graniczne powinny pozostać na swoich miejscach. Ma to jak wiesz swój minus - mogą zostać zabrane przez "kolekcjonerów" do ich ogródka. Cały urok jest w tym jak zobaczy się kamień lub słup graniczny w jego pierwotnym miejscu. Wierz mi, widziałem wiele dawnych znaków granicznych i największe wrażenie sprawiały te będące na granicy. Swego czasu znalazłem taką to informację z 1928 roku o zamiarze wykorzystania prusko-austriackich kamieni granicznych jako materiału na budowę pomnika Wolności w Rudołtowicach. Czy taki pomnik powstał, tego nie wiem. Wydaje mi się, że nie, ponieważ sporo słupów stoi jeszcze na granicy.

informacja.JPG [ 108.43 KiB | Przeglądane 10203 razy ]
|
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 12 maja 2010, o 06:22 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 21:36 Posty: 6429 Lokalizacja: Chorzów/Hajduki Pochwały: 1
|
Był jeden parę lat temu na ul.Karola Darwina niedaleko Chudowa i zniknął,nawet nie zdążyłem się przyjrzeć jaki,czyj i dlaczego w tym miejscu.
_________________ "Jestem śląskie dziecko i Ślązakiem zginę.Kocham śląską ziemię i śląską krainę....." Juliusz Ligoń. [*] http://www.youtube.com/watch?v=4Fx4mshinO0 [*]
|
|
 |
|
 |
Bogusław
|
Napisane: 12 maja 2010, o 07:21 |
|
|
Bez "obrazka" trudno cokolwiek powiedzieć. Mógł być to kamień graniczny stojący między miejscowościami/gminami, mógł też to być kamień milowy lub drogowskazowy, stojący przy skrzyżowaniach dróg...
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 17 kwi 2011, o 08:10 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
*
Ostatnio edytowano 3 mar 2016, o 18:42 przez Heniek, łącznie edytowano 1 raz
|
|
 |
|
 |
Heniek
|
Napisane: 17 kwi 2011, o 17:56 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
|
Katowice,Park Kościuszki obok koś.św.Michała,lapidarium a na nim jedyny kamień drogowy Załącznik:
Kopia S7308463.JPG [ 120.17 KiB | Przeglądane 9592 razy ]
napisano:granitowy kamień drogowy znaleziony w 2003 roku w rejonie ul.Granicznej w Katowicach.
|
|
 |
|
 |
1stary2
|
Napisane: 24 kwi 2011, o 15:56 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 11 lis 2010, o 21:29 Posty: 155 Lokalizacja: Niemcownia
Imię: Heniek
|
|
 |
|
 |
daniel3ttt
|
Napisane: 7 sty 2012, o 20:15 |
|
 |
Przyjaciel |
 |
Dołączył(a): 9 gru 2009, o 00:27 Posty: 1710 Lokalizacja: Cieszyn
Imię: Daniel
|
|
 |
|
 |
Piniek
|
Napisane: 13 sty 2012, o 20:47 |
|
 |
Bratnia dusza |
 |
Dołączył(a): 20 maja 2010, o 21:28 Posty: 492 Lokalizacja: Bielsko-Biała
Imię: Marek
|
|
 |
|
 |
neonn
|
Napisane: 28 cze 2012, o 21:55 |
|
Imię: Michał
|
Dość świeże fotki nadwiślańskiego kamienia granicznego z okolicy Brzeszcz. Nie zamieszczam szczegółowego położenia bo trochę strach(choć swoją droga nie sądzę, żeby ktoś go znalazł nie wiedząc dokładnie gdzie on jest i pomijam już fakt, ze latem dotrzeć tam nie sposób) Co mnie zastanowiło, kamień ten nie ma żadnego oznaczenia numerycznego, a z tego co widzę, wszystkie tej "serii" mają. Ma on tylko takie dziwne wgłębienie poniżej herbu, widoczne na pierwszym zdjęciu. Ktoś wie dlaczego? Kamień jest w zaskakującym dla mnie stanie - stoi on na takim terenie, że co najmniej raz w roku go zalewa, a nie raz odkąd on tam stoi musiał być zalany w całości, a ma zasadniczo tylko jedno ukruszenie poważniejsze. Jakość zdjęć nie powala - telefonem robione, ale jak by ktoś był zainteresowany to i z aparatem się tam mogę wybrać. 
|
|
 |
|
 |
Bogusław
|
Napisane: 4 sie 2012, o 11:53 |
|
|
Wgłębienie o którym piszesz jest w miejscu usuniętego numeru tego kamienia granicznego. Jego numer to VI. Symbol korony oznacza Austrię. Jest to szósty znak graniczny na odcinku galicyjskim. Dokładniej mówiąc na określenie "znak graniczny" składają się w tym przypadku (granica na rzece) dwa kamienie graniczne: ten austriacki i znajdujący się na drugim brzegu - pruski. Pruskiego mimo poszukiwań nie udało mi się odnaleźć. Za to w okolicach Woli zachował się pruski kamień nr VII.
|
|
 |
|
 |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości |
|
|
|